Tърсене на резервни части по рама

Всеки един модел автомобили притежава свои собствени технически характеристики, с които се различава от всички останали. Различията могат да бъдат в рамата, мощността на двигателя, окачването и редица други автомобилни системи . Поради тази причина всяко едно превозно средство, независимо дали е сериен или поръчков модел, разполага с номер на своята рама. Това е т.нар. VIN номер. Всеки един производител на автомобили е задължен да постави седемнадесетцифроф код на своите модели, с цел лесна идентификация. На практика, чрез него може да се получи пълна информация не само са характеристиките на превозното средство, но и за неговия произход и история – брой собственици, инциденти, действително изминати километри и т.н.

Освен за легализиране на превозните средства, номерата на рамата могат да послужат за още една цел – пазаруване на авточасти. Днес във всеки сервиз или специализиран магазин за авточасти се предлага изобилие от авто компоненти, които притежават различни характеристики. VIN номерата са единствения начин, който напълно гарантира, че авточастите ще са подходящи за конкретния автомобил. Много често съществуват някои производствени различия между моделите от една съща серия. Независимо от този факт, мнозина закупуват елементи за своите автомобили, считайки, че те са едни същи за всички представители от серията. За това е строго препоръчително преди покупка на каквато и да се провери дали те са съвместими с наличния автомобил. А това най-лесно би могло да се случи с проверка на точния VIN номер. Той може да бъде полезен още при необходимост от боядисване, тъй като чрез него може да се установи заводският цвят на превозното средство.

Всеки един собственик на автомобил би могъл сам да провери какъв е VIN номера на превозното средство. Кодът може да бъде открит на няколко места, като точното местоположение зависи изцяло от конкретния автомобил. При някои той може да бъде на прага на купето, а при други в дъното на багажника, челната преграда и т.н. Независимо от марката, обаче, VIN номерът може да бъде най-лесно открит в талона за регистриране на превозното средство или т.нар. „голям талон”. Веднъж открит, кодът може значително да улесни пазаруването на авточасти онлайн или от специализираните магазини. Освен това, той се използва от всички професионалисти в сервизите преди да се започне с ремонтните дейности. Така те гарантират качествено поправяне и пълна съвместимост на резервните части на превозното средство.

Но не винаги е задължително да се посещават сервизи, от които да се закупят части. Съществуват редица онлайн магазини за авточасти. Autoprofi.bg е лицензиран търговец, предлагащ качествени резервни части за автомобили. Пазаруването на авточасти е изключително лесно и бързо, като единственото условие е да се знае точният ВИН номер или код на двигателя. Повече информация всеки може да открие в богатия онлайн каталог на магазина.